Koti
Päivitykset / News
Koiramme / Our Dogs
Rotuinfo
Kotijoukot
Pentuja / Puppies
In Memories
Tapahtumia / Events
Kasvatit / Offspring
K-Nine Racing
Linkit / Links

 

  

 

            KOIRATARHAT

Tarhamme alkuperäinen osa muodostuu neljästä vierekkäisestä tarhasta, joista 3 on n. 24 m2 (= 4m x 6m) ja yksi on 36 m2 (= 6m x 6m). Tarhojen väliseinissä on 2m leveät ja 1m korkeat kulkuaukot, jotka ovat helposti suljettavissa. Kulkuaukkojen ollessa auki koirilla on käytettävissään n. 108 m2.

Huhtikuussa 2004 näiden virallisten tarhojen viereen valmistui n. 700 m2 kokoinen juoksutustarha keskelle mäntykangasmetsää. Juoksutustarhaan oli kulku sekä suoraan osasta virallisia tarhoja että  erillinen ovi pihan puolelta.  Teemun risteytyskoirien myötä tarhoihin tehtiin hieman muutostöitä: Kaikkien tarhojen ovet käännettiin aukeamaan juoksutustarhaan ja samalla kaikki ruokakuppitelineet siirrettiin samalle puolelle. Juoksutustarhaan rakennettiin myös kaksi erillistä uutta tarhaa. Tarhat muodostavat nyt eräänlaisen käytävän, jossa kaikki ruokahuolto on hoidettavissa siististi ilman, että tarhoihin on mentävä sisälle. Myös jätösten keräys sujuu vähällä vaivalla, kun kaikki tarhat ovat lähekkäin ja kompostori on tarhojen läheisyydessä. 

                          

Rauhallisen yhteiselon takaamiseksi kaikki koirat ovat tarhoissa pareittain. Juoksutarhassa ne puuhailevat malamuutit omana (kaikki yhtä aikaa) ja luppakorvat omana laumanaan.
Tämänhetkiselle koiramäärälle tarhoja on jopa liikaa ja yksi on näin vapautunut vieraskäyttöön. Tulevaisuudessa kaikille tarhoille on kuitenkin (toivottavasti!) käyttöä...
                             

Kaikki tarhat on tehty 2 x 2m kokoisista elementeistä, joiden runko on höylättyä kestopuuta; alkuperäiset 4 tarhaa on tehty ns. kakkos-nelosesta ja uudet tarhat kakkos-kakkosesta. Verkkona on rautakaupasta saatava koiraverkko. Se on galvanoitua teräsverkkoa ja alhaalta tiheämpisilmäistä. Ulkoseinissä verkko on elementin sisäpuolella ja väliseinissä molemmin puolin runkoa. Juoksutustarha on 2 m korkeaa poroaitaa ja sen on vedetty maastoa mukaillen. Verkon sijainnin hahmottamisen helpottamiseksi aitaan pujotettiin 10 cm leveää keltaista muovinauhaa noin 1 metrin korkeudelle maasta, mutta tuo ei pysynyt paikallaan kuin muutaman vuoden. Tarha on kuitenkin kovassa käytössä päivittäin ja kaikki koirat tietävät verkon sijainnin joten törmäilyiltä on vältytty.

                           

Neljä kopeista on virallisten tarhojen ulkopuolella ja niiden koko on n. 90 x 70 x 70cm. Kopit ovat vesivaneria, katossa ja lattiassa on eristeenä 50 mm styroxia. Koppien oviaukot ovat n. 28 x 35 cm ja ne on kulmista pyöristettyjä niin, että kulkuaukko on ”koiranmallinen” turhan lämpöhukan estämiseksi. Koppien yläreunassa on verkolla suojattuja (ampiaisten vuoksi) tuuletusaukkoja. Ensimmäisenä talvena oviaukoissa oli vahvaa, liuskoiksi leikattua huopaa eristeenä, mutta se oli poistettava sisäpuolen huurtumisen takia.

                           

Koiramäärän lisääntyessä myös koppeja piti tehdä lisää ja viimeisimmästä malamuuttikopista tehtiinkin kerralla kaksio. Tästä koppiprojektista löytyy lisätietoja ja kuvia täältä.

                   

Luppakorville tehtiinkin sitten hieman viriteltyjä malleja: kopeissa on tuulen vaikutusta vähentävä "tuulikaulus", polyuretaanieristys ja ensimmäisessä kopissa on lattialämmitys ja muihin tullaan asentamaan lämmityselementit ja oviläpät vielä syksyn aikana. Nämä koirat ovat kuitenkin täysin erilaisia lämpötalouden(kin) puolesta kuin malamuutit ja ne lämmittävät leudoilla keleillä itse omat koppinsa.
Alla olevan kuvan kopissa on irrotettava väliseinä ja oviaukot on sijoitettu mahdollisimman kauaksi toisistaan, jotta kukaan koirista ei pääse vahtimaan molempia koppeja estäen toisten pääsyn suojaan.

                       

Tarhamme ovat sorapatjan päällä. Ensimmäinen uusista tarhoista tehtiin hieman hätäisesti paikalla olleelle multaiselle maalle, mutta pidemmän sadekauden myötä sen todettiin olleen virhe ja tarha muutettiin sorapohjaiseksi. Kuvasarja muutostöistä täällä.  Nyt viisi tarhoista on sorapohjaisia ja yhdessä on ns. märkäviiraa. Vanhemmissa tarhoissa perustus on tehty maahan kaivetuista lekaharkoista (jäi yli taloa rakennettaessa) ja tiilistä ja uusimmissa on viirapohjainen, kestopuinen "hiekkalaatikko", jonka päälle elementit on asennettu.    

                     

Vanhimmissa tarhoissa on huopakatolla varustettu, kestopuinen taso (180 x 90 cm) noin metrin korkeudella kopin oviaukon päällä. Nämä tasot ovat kaikkien suosiossa. Sorapohjaisissa tarhoissa on lisäksi puuritilät tasojen alla (= koppien oviaukkojen edessä). Ylätasoilla oli vanerinen teline vesi- ja ruokakippoa varten, mutta ruokinnan ja juottojen helpottamiseksi jokaiseen tarhaan tehtiin juoma-/ruokakuppiteline, johon voi laittaa kipon tarhan ovea avaamatta. Malamuuteilla kipot ovat tarhaverkon sisäpuolella ja luppakorvilla on kisapuolella paljon käytetty "rengas-malli" eli koira työntää pään verkkoon kiinnitetystä renkaasta verkon ulkopuolelle ja kipolle on sen alapuolella oma teline.
 

                                        

Lämmitetty vesikuppi oli käytössä parina talvena, mutta treenikaudella koiria juotetaan paljon muutenkin, eikä vesikuppia käyttänyt kukaan.

Koirien jätökset kerätään 2-3 kertaa päivässä (aina ruokinnan yhteydessä ja usein myös koiria juoksutarhassa juoksutettaessa)  ja kompostoidaan. Soratarhoja on desinfioitu sammutetulla kalkilla ja tarhaelementtien pystytolppia pesty Tolu-liuoksella ja painepesurilla.

Koppien pehmusteena ja eristeenä on tällä hetkellä kutteripurua ja sitä lisätään /  vaihdetaan tarpeen mukaan.

Jokaisessa tarhassa on oma, sisäänpäin aukeava ovensa ja noin 30 cm korkea kynnys. Nämä ovat helpottaneet tarhakäyttäytymisen opettamista: koirat eivät lähde tarhasta ilman lupaa, vaikka ovet unohtuisivat auki.  Saranoidut, avattavat katot tekevät koppien siivoamisesta erittäin helppoa. Sekä malamuuttien 'kaksio' että kaikki luppakorvien kopit on helposti purettavissa kokonaan osiin.

                               

                                                                    TAKAISIN